Dansk

eReolen

Med eReolens kan du låne både e-bøger og netlydbøger fra biblioteket.

Bøgerne kan læses/lyttes på din computer med eller uden internetforbindelse. 

eReolen præsenterer masser af inspiration til læsning og lytning og præsenterer nyheder, videoer, forfatterportrætter og anmeldelser fra de to websites. 

Praktisk info: For at bruge eReolen, skal du være oprettet som låner på dit lokale bibliotek. Hvis du ikke er låner allerede, bliver du oprettet ved et besøg på dit lokale bibliotek. eReolen er tilgængelig via folkebibliotekerne i alle landets kommuner.

EbogMitCfu

Her kan du læse e-bøger som dine lærere har udlånt til dig.

Du kan se alle de e-bøger som du har fået adgang til under menupunktet "Min boghylde".

Findes også som app til iPad.

Sprogtest 0. klasse

Rambøll sprogtest for 0.klasse

Gratis Børnebøger

Gratis bøger i skoleferierne.

Bag læsekampagnen Gratis Børnebøger står syv af landets sejeste børnebogsforfattere, der tilsammen har skrevet godt 400 titler:

Benni Bødker
Jan Kjær
Henrik Einspor
Morten Dürr
Bo Skjoldborg
Emil Blichfeldt
og Ellen Holmboe

Grammatip (3.-10. klasse)

Grammatikøvelser.

Dansk Stavning - tillægsmodul. Målrettet træning i de enkelte problemområder i dansk stavning.

Fra 3. klasse og opefter.

Storybird

Billedfortællinger og digte.

G+ - Log ind med din Google-konto.

Storybird is a visual storytelling community. A global hub of readers, writers, and artists of all ages.

Our idea: let anyone make gorgeous, art-inspired stories in seconds.

That simple idea has made us indispensable for millions of people. Teachers rely on us to get students from K-12 writing and reading. Families adore us for our constant stream of stories. And tweens and teens use us to connect with each other and express their angst.

We're one part educational platform, one part real-time publishing, and one part social network. And we're 100% nifty.

UgeXpressen

UgeXpressens mål er at give børn og unge lyst til at finde ud af, hvad der sker og danne deres egen mening om det, de ser og hører.

Børn og unge skal have chancen for
at blive en del af demokratiet.

  • Deltagelse i demokrati forudsætter forståelse.
  • Forståelse forudsætter viden.
  • Viden forudsætter adgang til informationer i forståelig udgave.

UgeXpressens mål er at udvælge  ugens vigtigste begivenheder og fortælle dem på en enkel og forståelig måde.

Pittelitten.dk

Små sjove opgaver.

Ligetil - Nyheder, der er lette at læse

Nyheder til usikre læsere.

Over 600.000 danskere har svært ved at læse en almindelig avisartikel. DR Ligetil giver usikre læsere og nydanskere overblik over dagens nyheder. 

Journalisterne på nyhedssiden DR Ligetil vælger døgnets vigtigste nyheder og skriver dem i et klart og enkelt sprog.

Svære begreber bliver forklaret, men uden at tale ned til folk, siger redaktionschef Helle Trolle-Christensen:

- Journalisterne tænker hele tiden på, at vores læsere er voksne mennesker. Vi skriver i et voksent sprog, vi prøver bare at forenkle det.

Målgruppen er både danskere og udlændinge

DR Ligetil er et tilbud til de mange danskere og nydanskere, som har svært ved at læse almindelige nyhedsartikler.

- Usikre læsere har tit svært ved at få overblik over en tekst. Derfor bruger journalisterne kortere sætninger og konkrete ord, som er til at forstå, siger Helle Trolle-Christensen.

Journalisterne skriver også om hændelser i den rækkefølge, de er sket. Det hjælper nemlig usikre læsere med at få overblik over en tekst:

- Vi fortæller nyheden først i en artikel, og samler begivenhederne i kronologisk rækkefølge i resten af artiklen, siger Helle Trolle-Christensen.

DR Ligetil skriver også om emner, der er svære at forstå

Journalisterne på DR Ligetil skriver om alle de ting, der sker i samfundet, og ingen historie er for svær at skrive enkelt og klart:

- Uro i Ukraine, skolereformer og folkeafstemninger er kompliceret stof, men vi prøver at gøre det nemt alligevel, siger Helle Trolle-Christensen.

- Med DR Ligetil får usikre læsere mulighed for at følge med i aktuelle begivenheder, som handler om det samfund, de er en del af.

Gratis Skole

Her kan du finde en masse gratis materialer.

Filmlinjen filmproduktion (7.-10. klasse)

Formålet med Filmlinjen er at gøre det nemt at arbejde fagfagligt i skolen gennem praktisk arbejde med filmmediet.

  • Hvorfor ikke lade eleverne udforske lokalhistorien gennem en dokumentarfilm?
  • Eller sætte dem til at lave en kortfilm i tysk, fransk eller engelsk – med eget eller fortrykt manuskript?
  • Lær dem om reklamens magt ved at lade dem producere en reklamefilm selv
  • Eller få en gruppe elever til at (selv)evaluere en hvilken som helst proces – et sprogfagsemne, et tema i samfundsfag eller en projektuge – med en vox pop?

I temaoversigten finder du en række færdige undervisningsforløb – temaer – som opfylder trinmål for forskellige fag.
Man opfylder altid mange trinmål i danskfaget ved at lade eleverne lave film, så der er oplagt mulighed for tværfagligt samarbejde mellem dansk og andre fag. Da der arbejdes med digitale medier, leves der op til en hel række af de fælles mål, som er beskrevet i Faghæfte 48. IT- og mediekompetencer i folkeskolen.

Eleverne arbejder i filmhold på 2-8 personer. De får hver deres funktion og dermed ansvarsområde, og Filmlinjen klæder dem på til at klare jobbet gennem videotutorials, artikler og eksempler. Se hvordan filmholdet arbejder, og hvor nemt det er at oprette en produktion i videoen herover.

Arbejdet med Filmlinjen.dk er tilpasset folkeskolens 7.-10. klasse samt mediefag i gymnasiet. Der kræves ingen faglige eller tekniske forudsætninger.

Filmcentralen

Filmcentralen er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste. Her kan du gå på opdagelse i hundredvis af danske kort- og dokumentarfilm.

Dansk Sprognævn

Sprognævnets opgaver.

Dansk Sprognævn er en statslig forskningsinstitution under Kulturministeriet.

Nævnet blev oprettet i 1955.

Dansk Sprognævn har tre hovedopgaver:

  • at følge det danske sprogs udvikling, fx ved at registrere nye ord
  • at svare på spørgsmål om dansk sprog og sprogbrug
  • at fastlægge den danske retskrivning og redigere og udgive den officielle danske retskrivningsordbog, jf. retskrivningsloven

Endvidere er Sprognævnet sekretariat for Dansk Tegnsprogsråd som har til opgave at udarbejde principper og retningslinjer for arbejdet med at følge og dokumentere det danske tegnsprog og med at give råd og oplysninger om dansk tegnsprog.

Digitale Webprøver i dansk (5. - 10. klasse)

Her får du adgang til onlineprøver i læsning, retskrivning og skriftlig fremstilling i dansk fra 5. klassetrin.

Læs Løs

Består af en gratispakke og en grundpakke med letlæsningsbøger og et antal bogpakker med billedbøger, ungdomsbøger eller bøger til tweens.

Eleverne kan let finde frem til bøger, som passer til deres niveau og interesser ved hjælp af filtrering på klassetrin, emne eller søgning på en specifik serie.

Der er mulighed for at få læst enkeltord eller en hel side højt ved hjælp af syntetisk tale.

Eleverne kan med et enkelt klik føje en bog til Mine bøger, så de får samlet deres eget udpluk af bøger, som kan bedømmes med op til 5 stjerner, efterhånden som de får læst bøgerne.

Der er interaktive opgaver til alle bøger. Eleverne har mulighed for indgå i en skriftlig dialog med læreren omkring en bog eller opgave.

Gyldendal Dansk (7.-10. klasse)

Find en lang række nyskrevne undervisningsforløb til de centrale områder i danskfaget: medier, sprog, litteratur, mundtlighed, fremstilling og læsning. 

Alle forløb er formidlet i elevhøjde og suppleret med lærervejledninger. Læringsmål og oplæg til evaluering omslutter hvert undervisningsforløb. 

Biblioteket giver dig adgang til billedkunst, levende billeder og musik på lige fod med skønlitteratur og sagprosa.

Fiktion
Få adgang til mere end 450 tekster inden for alle de fiktive genrer. Her er både kanoniserede tekster og de allernyeste eksperimenter.
Teksterne er tematiserede, ordnet efter periode og genre og bliver præsenteret med et resumé, så det er nemt for både dig og eleverne at finde den rette tekst til undervisningen og prøveforberedelsen.

Ikke-fiktion
Gå ombord i et fyldigt og opdateret sagprosa-bibliotek med et bredt udvalg af avistekster, hverdagstekster og fagtekster.

Billedkunst og fotos
Brug nye pressefotos fra de danske dagblade i undervisningen, og vælg frit blandt 45 kunstværker fra Statens Museum for Kunst, ARoS og Vestsjællands Kunstmuseum.

Lyd og levende billeder
Den digitale platform gør det nemt at inddrage sange, oplæsninger, musikvideo, reklamespots, dokumentar og hyperfiktion i undervisningen.

Når eleverne skal arbejde med danskfagets mange slags tekster, kan de finde analyseværktøjer og begrebsforklaringer i Redskaber.

AnalyseCirkler 
AnalyseCirklerne gør det overskueligt for eleverne at analysere danskfagets mange teksttyper. De interaktive analysemodeller lægger op til, at eleverne træffer aktive valg i analysearbejdet. Der er analysecirkler til både hovedgenrer og undergenrer – fx NovelleCirkel, LyrikCirkel, BilledCirkel, KortfilmCirkel mv. 

ArtLine
ArtLine er en tidslinje med 45 kunstværker samt en række forfatterportrætter. Kunstværkerne er stillet til rådighed af Statens Museum for Kunst, ARoS og Vestsjællands Kunstmuseum, og her kan eleverne gå på opdagelse i kunsthistorien og se eksempler på både klassiske kunstværker og den nyeste billedkunst.

DanskLex
Få hjælp til analysearbejdet og find overblik over og viden om begreber, perioder, genrer og navne i DanskLex.

GenreUniverset
GenreUniverset er et interaktivt genrekort med et stort udvalg af både fiktive og ikke-fiktive genrer. Genrernes hovedtræk er præsenteret i kort form, og der er eksempler på en lang række genrer. 
Kanonforfattere
Alle kanonforfattere præsenteres med en kort, lettilgængelig tekst. Desuden linkes til de af forfatterens tekster, der indgår i Biblioteket.

Planlægger 
Et interaktivt redskab til din planlægning af undervisningen. Hold portalens undervisningsforløb op imod færdigheds- og vidensmål, og få overblik over din undervisningsplans indhold og målsætninger.

På træningsdelen kan eleverne arbejde med de typiske problemstillinger inden for skriftlig dansk. Her er et væld af interaktive øvelser, hvor eleverne med det samme får respons på besvarelsen.

Gyldendal Dansk (3.-6. klasse)

Et fagligt velfunderet undervisningsmateriale til danskfagets kerneområder, der udnytter mediets muligheder på en intuitiv og tilgængelig måde.

Mange veje ind i danskfaget

dansk.gyldendal.dk 3-6 tilbyder en række forskellige veje ind i danskfaget:

  • undervisningsforløb med progression, tydelige læringsmål og forslag til evaluering
  • et omfattende bibliotek med ca. 300 nøje udvalgte tekster fra klassikerne til den nyeste børnelitteratur
  • træningsopgaver inden for grammatik, retskrivning og tegnsætning - i øjenhøjde med eleverne og med direkte respons efter endt besvarelse
  • digitale redskaber specielt udviklet til undervisning med fagportalen
  • en samling lærerhenvendte tips, citater, referencer, artikler og andre ressourcer som inspiration til danskundervisningen på mellemtrinnet.

Frontread

Omfattende viden om læsning i en moderne digital indpakning.

FrontRead’s unikke læsetrænings løsning, er udviklet på baggrund af et schweizisk koncept – BrainTrain – og Merete B. Riedels mere end 25 års omfattende viden i læsning og læring og erfaring med undervisning i at øge læsehastigheden hos mere end 10.000 danskere. FrontRead viderefører metoder og pædagogik, der er tilegnet gennem disse erfaringer samt studier og forskning om læsning og læring. Denne træning er nu implementeret i en moderne digital indpakning.

FrontRead er en kombination af fysisk øjentræning, træning af hjernens mønstergenkendelse, nedsættelse af regressioner og en bevidstgørelse af læseprocessen, der til sammen effektiviserer den daglige læsning såvel analogt som digitalt, og uanset hvilket sprog du læser på.

Når du træner i FrontRead, øges din læsehastighed og tekstforståelse, du bliver en bedre faglig og skønlitterær læser, uanset om du læser digitalt eller analogt. Igennem træningsforløbet kan du tilpasse app’en efter dine individuelle behov og dit læseniveau, så det hverken er for let eller for svært – det vil sige, at du hele tiden oplever at blive udfordret af app’en, så du udvikler dig selv som læser.

Villeby (0.-4. klasse)

Et interaktivt læringsmiddel, som præsenterer eleverne for en række forskellige temaer inden for hvert fag.

De mange visuelle indtryk, lydeffekter og den positive feed-back motiverer eleverne på alle niveauer.

Alle materialerne på villeby.dk er udviklet i børnehøjde af fagfolk og tæller tilsammen ca. 4.000 læringselementer på tværs af fagene. Du finder både bøger, film, spil, quizzer, musik, musikvideoer, faktatekster, evalueringsopgaver og planlagte pædagogisk-didaktiske forløb – lige til at gå til for både lærere og elever.

Villeby er uafhængigt af bogsystemer og kan derfor anvendes til elevdifferentiering, ekstra øvelser og variation i alle klasserum.

Danskfaget Udskoling Clio

Danskfaget er et komplet undervisningsmateriale, der dækker Undervisningsministeriets krav til danskundervisningen i udskolingen.

På Danskfagets udskolingsportal er følgende fire punkter at finde i topmenuen: Forløb, Emner, Aktiviteter og Ressourcer. Disse fire menupunkter er alle sammen synlige for både lærere og elever.

Forløb

Under "Forløb" finder du både undervisningsforløb og årsplaner til 7.-10. klasse. Både forløbene og årsplanerne er opdelt i relevante klassetrin, således at det er nemt at finde et egnet undervisningsforløb til din klasse.

Årsplanerne er redaktørens pejling til dig som lærer. I årsplanerne finder du en nøje udvalgt progression i portalens indhold for henholdsvis 7., 8., 9. og 10. klasse. Der er i årsplanen indtænkt tid til at supplere forløbene med individuel læsning og løsning af eksterne træningsopgaver, læseprøver og retskrivningsprøver.

Emner

Under "Emner" finder du en samling af fagtekster inden for danskfagets kerneområder. Teksterne er inddelt i følgende underafsnit: Faglitteratur, Skønlitteratur, Perioder og forfattere, Sprog, Medier og Retskrivning. De seks områder udgør en overordnet inddeling af det faglige materiale og kan anvendes som elevens opslagsværk.

I de fleste af teksterne finder du tekstens fokusord, som er vigtige at arbejde med som forforståelse til teksten. Alle vores tekster er multimodale, da vi anser billeder og videoer som understøttende for læseforståelsen.

Aktiviteter

Danskundervisningen skal være spændende og inspirerende for eleverne. Vi lægger derfor stor vægt på variation i aktiviteterne. Aktiviteterne er blandt andet inddelt i følgende kategorier: Litteratur, Drama, Skrivning, Faglig læsning, Film og TV, Musik, Digitalt og Mundtlighed.

Ressourcer

Under "Ressourcer" finder du et udvalg af værktøjer, som kan bruges til blandt andet læsning af fagtekster, arbejdsmetoder og bevægelse. Lærervejledningen kan også findes her, og dette menupunkt er derfor kun synligt for læreren.

Danskfaget Mellemtrin Clio

Danskfaget er et komplet undervisningsmateriale, der dækker Undervisningsministeriets krav til danskundervisningen på mellemtrinnet.

På Danskfagets mellemtrinsportal er følgende fire punkter at finde i topmenuen: Forløb, Emner, Ressourcer og Aktiviteter. Disse fire menupunkter er alle sammen synlige for både lærere og elever.

Forløb

Under "Forløb" finder du både undervisningsforløb og årsplaner til 4.-6. klasse. Både forløbene og årsplanerne er opdelt i relevante klassetrin, således at det er nemt at finde et egnet undervisningsforløb til din klasse.

Årsplanerne er redaktørens pejling til dig som lærer. I årsplanerne finder du en nøje udvalgt progression i portalens indhold for henholdsvis 4., 5. og 6. klasse. Der er i årsplanen indtænkt tid til at supplere forløbene med individuel læsning og løsning af eksterne træningsopgaver, læseprøver og retskrivningsprøver.

Emner

Under "Emner" finder du en samling af fagtekster inden for danskfagets kerneområder. Teksterne er inddelt i følgende underafsnit: Faglitteratur, Skønlitteratur, Forfattere og perioder, Sprog, Medier og Retskrivning. De seks områder udgør en overordnet inddeling af det faglige materiale og kan anvendes som elevens opslagsværk.

På hver tekst finder du tekstens fokusord, som er vigtige at arbejde med som forforståelse til teksten. Alle vores tekster er multimodale, da vi anser billeder og videoer som understøttende for læseforståelsen.

Ressourcer

Under "Ressourcer" finder du et udvalg af værktøjer, som kan bruges til blandt andet læsning af fagtekster, arbejdsmetoder og bevægelse. Lærervejledningen kan også findes her, og dette menupunkt er derfor kun synligt for læreren.

Aktiviteter

Danskundervisningen skal være spændende og inspirerende for eleverne. Vi lægger derfor stor vægt på variation i aktiviteterne. Aktiviteterne er blandt andet inddelt i følgende kategorier: Litteratur, Praktisk/musisk, Drama, Skrivning, Faglig læsning, Film og TV, Musik, Digitalt og Mundtlighed.

Danskfaget Indskoling Clio

Danskfaget er et komplet undervisningsmateriale, der dækker Undervisningsministeriets krav til danskundervisningen på i indskolingen.

Portalens fortælleramme

Øverst på denne side kan du møde de fire Clio-børn. De bor på hver deres etage i Clio-huset, der ligger som baggrundsillustration i bunden af siden.

Fra venstre ser du Freja. Freja bor på fremstillingsetagen, hvor hun elsker at fremstille tekster, billeder, film, lyd og alt muligt andet inden for det udvidede tekstbegreb. For at kunne fremstille alt dette, skal hun have godt styr på sin korrektur, sin planlægning, sin måde at fremstille på og ikke mindst sin måde at præsentere og give respons på.

Efter Freja ser du Kasper. Kasper bor på kommunikationsetagen. Han elsker at kommunikere og være klar i sit budskab til sin målgruppe. Han skal selvfølgelig have godt styr på måden at tale med folk på – både face to face og over forskellige kommunikationsplatforme som fx computere og andre digitale devices. Og så skal han have styr på sin sproglighed og andres kulturer.

Ved siden af Kasper ser du Fie. Fie bor oppe på kvisten på fortolkningsetagen. Hun har brug for både at kunne kigge dybt ned i gamle kasser med forhåndsviden og langt ud ad vinduet mod nye perspektiver. Fie har godt styr på sine evner til at undersøge tekster og andre medier og hun elsker at fordybe sig i indholdet og tolke videre på det. Hun kan se de store linjer i litteraturen og kan derfor perspektivere til sit eget liv og til andre temaer.

Til sidst ser I Lasse. Han bor i biblioteket på læseetagen. Lasse elsker at læse. Han elsker at skille ordene ad, finder deres mange betydninger, lyde og sammenhænge. Lasse træner sin læsning ved at læse meget og ved at skrive meget. Han har godt styr på sin tekstforståelse, og han ved, at det er vigtigt at forberede sig godt, inden man læser en tekst.

I vil igennem hele portalens indhold støde på Clio-børnene, hvor de vil hjælpe jer og eleverne med at finde vejen til målet. 

Portalens opbygning

På Danskfagets indskolingsportal er følgende fire punkter at finde i topmenuen: Forløb, Emner, Aktiviteter og Ressourcer. Disse fire menupunkter er alle sammen synlige for både lærere og elever.

Årsplanerne er redaktørens pejling til dig som lærer. I årsplanerne finder du en nøje udvalgt progression i portalens indhold for henholdsvis 1., 2. og 3. klasse. I årsplanerne er der indtænkt ekstra plads til læsetræning i letlæsningsbøger fra skolens læringscenter eller fra digitale biblioteker.

Forløb består af både undervisningsforløb og årsplaner til 1.-3. klasse. Både forløbene og årsplanerne er opdelt i relevante klassetrin, således at det er nemt at finde et egnet undervisningsforløb til sin klasse.

Under Emner findes fagtekster om danskfagets mange dele. De er inddelt i følgende underafsnit: Læs og skriv, Stavning, Skønlitteratur, Medier, Sprog og Forfattere. De seks områder udgør en overordnet inddeling af det faglige materiale. Materialet består inden for hvert modul af forskellige emner som fx Læsetræning, der ligger under Læs og skriv. Hvert emne består af danskfaglige tekster og en masse forskellige aktiviteter fyldt med videoer og illustrationer.

Aktiviteter er blandt andet inddelt i følgende kategorier: Litteratur, Praktisk-musisk, Drama, Skrivning, Faglig læsning, Film og tv, Musik, Digitalt og Mundtlighed. 

Ressourcer indeholder forskellige værktøjskasser, som kan bruges til blandt andet læsning af fagtekster, arbejdsmetoder og bevægelse. Lærervejledningen kan også findes her, og dette menupunkt er derfor kun synligt for læreren.