Portalens fortælleramme
Øverst på denne side kan du møde de fire Clio-børn. De bor på hver deres etage i Clio-huset, der ligger som baggrundsillustration i bunden af siden.
Fra venstre ser du Freja. Freja bor på fremstillingsetagen, hvor hun elsker at fremstille tekster, billeder, film, lyd og alt muligt andet inden for det udvidede tekstbegreb. For at kunne fremstille alt dette, skal hun have godt styr på sin korrektur, sin planlægning, sin måde at fremstille på og ikke mindst sin måde at præsentere og give respons på.
Efter Freja ser du Kasper. Kasper bor på kommunikationsetagen. Han elsker at kommunikere og være klar i sit budskab til sin målgruppe. Han skal selvfølgelig have godt styr på måden at tale med folk på – både face to face og over forskellige kommunikationsplatforme som fx computere og andre digitale devices. Og så skal han have styr på sin sproglighed og andres kulturer.
Ved siden af Kasper ser du Fie. Fie bor oppe på kvisten på fortolkningsetagen. Hun har brug for både at kunne kigge dybt ned i gamle kasser med forhåndsviden og langt ud ad vinduet mod nye perspektiver. Fie har godt styr på sine evner til at undersøge tekster og andre medier og hun elsker at fordybe sig i indholdet og tolke videre på det. Hun kan se de store linjer i litteraturen og kan derfor perspektivere til sit eget liv og til andre temaer.
Til sidst ser I Lasse. Han bor i biblioteket på læseetagen. Lasse elsker at læse. Han elsker at skille ordene ad, finder deres mange betydninger, lyde og sammenhænge. Lasse træner sin læsning ved at læse meget og ved at skrive meget. Han har godt styr på sin tekstforståelse, og han ved, at det er vigtigt at forberede sig godt, inden man læser en tekst.
I vil igennem hele portalens indhold støde på Clio-børnene, hvor de vil hjælpe jer og eleverne med at finde vejen til målet.
Portalens opbygning
På Danskfagets indskolingsportal er følgende fire punkter at finde i topmenuen: Forløb, Emner, Aktiviteter og Ressourcer. Disse fire menupunkter er alle sammen synlige for både lærere og elever.
Årsplanerne er redaktørens pejling til dig som lærer. I årsplanerne finder du en nøje udvalgt progression i portalens indhold for henholdsvis 1., 2. og 3. klasse. I årsplanerne er der indtænkt ekstra plads til læsetræning i letlæsningsbøger fra skolens læringscenter eller fra digitale biblioteker.
Forløb består af både undervisningsforløb og årsplaner til 1.-3. klasse. Både forløbene og årsplanerne er opdelt i relevante klassetrin, således at det er nemt at finde et egnet undervisningsforløb til sin klasse.
Under Emner findes fagtekster om danskfagets mange dele. De er inddelt i følgende underafsnit: Læs og skriv, Stavning, Skønlitteratur, Medier, Sprog og Forfattere. De seks områder udgør en overordnet inddeling af det faglige materiale. Materialet består inden for hvert modul af forskellige emner som fx Læsetræning, der ligger under Læs og skriv. Hvert emne består af danskfaglige tekster og en masse forskellige aktiviteter fyldt med videoer og illustrationer.
Aktiviteter er blandt andet inddelt i følgende kategorier: Litteratur, Praktisk-musisk, Drama, Skrivning, Faglig læsning, Film og tv, Musik, Digitalt og Mundtlighed.
Ressourcer indeholder forskellige værktøjskasser, som kan bruges til blandt andet læsning af fagtekster, arbejdsmetoder og bevægelse. Lærervejledningen kan også findes her, og dette menupunkt er derfor kun synligt for læreren.