Menu

Hjælp og Vejledninger

Udskrivning

Søg med Google

Folkebiblioteket

Log ind på Google

Skift Adgangskode(Elev)

Skift Adgangskode(Medarbejder)

Menu
Bevægelse
Billedkunst
Biologi
Dansk
Engelsk
Fysik / Kemi
Geografi
Historie
Håndværk og design
Idræt
Kristendomskundskab
Madkundskab
Matematik
Musik
Natur / Teknologi
Samfundsfag
Tysk
Unoung
Generelle Værktøjer
Den åbne skole
Kompetencecenteret
Thisted TechLab
Kommuneaftaler
SSP
Geografi
Skolen og landbruget

Tal og statistik om landbrugets produktion, forarbejdning, eksport mv.

Naturfagsstrategi

(PDF) Med udgangspunkt i et ønske om at styrke det naturvidenskabelige fagområde gennem hele uddannelseskæden i Thisted Kommune har en lokal arbejdsgruppe under Undervisningschefen igangsat en proces vedrørende udarbejdelsen af en lokal naturfagsstrategi.

Et af formålene har været at styrke oplevelsen af kvalitet, progression og positive oplevelser i naturfagsundervisningen gennem et samarbejde med kommunens virksomheder og sundhedstilbud. Et andet formål har været udarbejdelsen af en lokalt forankret naturfagskanon, som skal sikre, at alle elever i Thisted Kommune har viden om og kendskab til de forskellige stedbundne potentialer indefor naturfagsområdet. Det naturvidenskabelige fagområde består af følgende selvstændige fagområder: Fysik/kemi, matematik, biologi, geografi og natur/teknologi.

Geoguessr

Gæt, hvor du er på kloden. Billeder fra Google Street View

GeografiSpil

Sjove geografi-spil

Jord i hovedet

Geologi er spændende og underholdende. Det håber vi, går op for dig, når du surfer rundt på denne hjemmeside eller fordyber dig i skoleavisen, vi har udgivet til projektet.

GO Kort@ (7.-10.)

Kommuneaftale. GO Kort til Overbygningen  er en webbaseret kortportal der også træner eleven i kortlæsning. Kortportalen er et naturligt hjælpeværktøj til undervisningen i mange skolefag. GO Kort er Danmarks mest omfattende kort- og opgavesamling til undervisning i overbygningen.

Alle opgaver er kategoriserede i sværhedsgrader, og hovedparten af de interaktive opgaver, quizzer og test giver eleven direkte respons efter opgaveløsningen. Kortsamlingen udbygges løbende med nye kort, opgaver og digitale værktøjer.

Erstatter traditionelle vægkort
GO Kort erstatter de traditionelle vægkort og er samtidig elevens eget interaktive atlas, hvori eleven kan gemme noter, kort og kortudsnit samt opgaver under Min side. GO Kort er desuden velegnet til brug på iwb, så læreren hurtig har adgang til en opdateret kortbase med mange ressourcer.

Kortportalen indeholder langt flere kort end fx et almindeligt skoleatlas, og GO Kort åbner for nye muligheder i undervisningen: Læreren får bl.a. mulighed for hurtigt og enkelt vha. temakort at bringe aktualitet ind i undervisningen i en lang række fag.

Nem navigation
Opbygningen af GO Kort lægger vægt på overskuelighed og funktionalitet. Det er let at finde frem til relevante kort ved at bruge enten ikoner og overskrifter i menuen, ved at klikke på verdenskortet på forsiden eller i søgefeltet på mange af kortene.

Kortene er ordnet, så det tydeligt fremgår, om eleven vælger fx et fysisk kort, et politisk kort eller et af de øvrige temakort. I tilknytning til kortene findes et lille oversigtskort, så eleven ikke mister overblikket, når der zoomes ind i kortet.

Mulighed for differentiering
Opgaverne og kortlæreforløbene kategoriseret i tre sværhedsgrader, hhv. "let", "middel" og "svær", hvilket gør det muligt at differentiere undervisningen i klassen og over for den enkelte elev. Kortlæreforløbet har speak til alle tekster, som eleven let kan vælge af få læst op.


Understøtter fagligheden
GO Kort  understøtter fagligheden via bl.a. eksemplariske temasider, der både indeholder kernefagligt stof og aktuelt globalt stof. Kortlære træner eleven i at læse og forstå kort, korttyper, gradnet, målestok og signaturer. Temasider og kortlæreforløb indeholder udover kort også tekst, fotos, videoer samt figurer og grafer.

Opgaver, Quizzer og Prøv selv
Alle opgaver findes under hver region. Derudover findes der en samlet oversigt med genveje til alle opgaver på siden Kortlære (se brugervejledning).

Opgaver   er enkle, åbne øvelser, som træner eleven i kortlæsning. I opgaverne kan eleven skrive og tegne, og opgaver kan downloades og printes. Opgaver kan også løses i grupper.

Quizzer   er interaktive opgaver med direkte respons, hvor eleverne på en motiverende måde kan opbygge en større paratviden om fx Danmarks geografi, byer, hovedstæder, lande og regioner.

Prøv selv er interaktive opgaver, hvor eleven på egen hånd kan teste sin viden i fx læsning af kort. 


Nyhedsbrevet GO KortNyt

Du kan få tilsendt nyheder og opdateringer på GO Kort  ved at tilmelde dig det gratis nyhedsbrev GO KortNyt. Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få løbende tilsendt e-mails om nye og opdaterede kort, opgaver og digitale værktøjer.

GO Kort@ (1.-6.)

Kommuneaftale. Her finder du over 130 digitale kort og flere end 300 interaktive kortopgaver.

GO Kort   er dit eget atlas, som du kan arbejde med online ved hjælp af en række værktøjer som fx den digitale målestok. Du kan lære om kort og steder i verden ved at løse forskellige opgaver, quizzer og test. Mange opgaver giver dig direkte svar, når du har løst dem. 

Forsidens interaktive verdenskort er en hurtig genvej til udvalgte fysiske kort. Hvis du vil se en oversigt over alle kort skal du klikke på Kort.

Kort er opdelt efter geografiske områder og temaer. De er samlet under overskrifter, som du kender fra et almindeligt atlas: Danmark, Norden og navnene på de enkelte verdensdele samt Polar-områder og Verden. Under hver overskrift findes flere typer af kort og temakort.

Temaer giver adgang til temasider med bl.a Solsystemet, Jorden og Månen og Vejret. Temasiderne indeholder udover kort også tekst, fotos, videoer samt figurer og grafer.

Kortlære giver adgang til undervisningsforløb A, B og C i forskellige sværhedgrad. Kortlære A er det letteste og kortlære B og C er de sværeste. Alle tekster i kortlære A, B og C har speak. Lyden aktiveres ved at vælge lydikonet øverst på siden. De fleste opgaver kan løses digitalt, men vær opmærksom på at enkelte opgaver er praktiske og kræver adgang til de materialer, der står anført i opgaven.

På hver region som fx Danmark, Norden, Europa osv. kan eleverne finde tre opgavetyper Opgaver, Quizzer og  Prøv selv, der indeholder opgaver om kortlære.

Clio Geografifaget@

Kommuneaftale - Geografifaget er et komplet undervisningsmateriale, som dækker forenklede Fælles Mål og udfordrer eleverne med motiverende tekster, aktiviteter og forløb. Portalen giver læreren mulighed for at prøve forløb af, som ligger lidt uden for de normale geografiske rammer, men som samtidig stadig rammer direkte ned i parmålene.

Geografifaget skal inspirere med helt nye vinkler, udfordre det kendte og være lettilgængeligt. Portalen vil blive udvidet og udviklet med afsæt i den nyeste forskning, klassiske geografiske og naturvidenskabelige discipliner samt respons og ønsker fra brugerne.

Portalens opbygning

På Geografifaget er følgende fire punkter at finde i topmenuen: Forløb, Emner, Aktiviteter og Ressourcer. Disse fire menupunkter er allesammen synlige for både lærere og elever.

"Forløb" består af både undervisningsforløb og årsplaner til 7.-9. klasse. Både forløbene og årsplanerne er opdelt i relevante klassetrin, så det er nemt at finde et egnet undervisningsforløb til sin klasse.

"Emner" er inddelt i følgende undermenuer: Jordkloden, Vejr og Klima, Naturgrundlag, Demografi og Erhverv,Globalisering samt Levevilkår. De seks områder udgør en overordnet inddeling af det faglige materiale, som afspejler opdelingen af kerneområderne for geografi i forenklede Fælles Mål 2014.

Materialet består inden for hvert modul af forskellige emner som fx "Landbrug", der ligger under "Naturgrundlag". Hvert emne består af geografifaglige tekster og mange forskellige aktiviteter med videoer, illustrationer og meget andet, som støtter og udfordrer eleverne på deres vej mod at opnå målsætningerne.

"Aktiviteter" gør det muligt at få et samlet overblik over alle aktiviteterne, og ud fra en kategorisering kan man udvælge den aktivitet, man ønsker at anvende. Aktiviteterne er inddelt i følgende kategorier: Kemiforsøg, Samtale og diskussion, Praktisk-musisk, Digital, Undersøg, Eksperimenter, Ud af huset, Film og TV, Praktisk, Metoder, Modeller, Bevægelse, Præsentation, Læs, Temaforsøg, Teorier samt Skriv.

Aktiviteterne spænder vidt, og der er således både klassiske geografiske og naturvidenskabelige øvelser inden for fx kortbrug og statistisk indsamling, men der er også øvelser, hvor eleverne aktivt skal bruge forskellige it-redskaber samt tænke kreativt og innovativt. På den måde kan eleverne opnå en større forståelse af faget geografi som et fag, der spiller sammen med og påvirker andre fag i skolen.

"Ressourcer" indeholder forskellige værktøjskasser, som kan bruges til blandt andet læsning af fagtekster, arbejdsmetoder og bevægelse. Lærervejledningen kan også findes her, og dette menupunkt er derfor kun synligt for læreren.

Jordkloden

Jordkloden tager fat i den del af geografien, som primært beskæftiger sig med geologien og geomorfologien, men også astronomien og palæontologien bliver berørt i dette modul. Her støder man på moduler som fx "Jordens opbygning", "Geologiske tidsaldre" og "Ude i rummet".

Vejr og Klima

I dette emne behandles vejret, målingen af vejret og klimaet. Derudover er der modulet "Vandets veje", som har vandets kredsløb som omdrejningspunkt. Modulet "Vejr og klima" tager fat i emner inden for meteorologien, hydrologien og klimatologien.

Naturgrundlag

Emnet "Naturgrundlag" tager udgangspunkt i landskabet i Danmark, jordbundslæren, råstofudvinding, brugen af jorden og forvaltningen af naturen. Meningen med denne sammensætning er, at man får et klart billede af, hvordan naturgivne forhold ser ud i Danmark og i verden, og hvordan vi mennesker bruger forholdene på og nogle gange mod naturens præmisser. 

Demografi og Erhverv

Emnet "Demografi og Erhverv" tager udgangspunkt i erhvervsgeografien, økonomisk geografi, bygeografien og demografien. Her kan du fx møde moduler med overskrifterne "Befolkning", "Urbanisering" og "Erhverv".

Globalisering

Under dette emne tages den antropologiske hat på, og udvalgte regionalgeografiske områder bliver undersøgt. Det er også her, hvor det internationale snit lægges, og den globale landsby kommer i spil. På den måde kan man her arbejde med konsekvenserne af globaliseringen, og hvordan man på internationalt plan løser problemstillinger og konflikter.

Levevilkår

Emnet "Levevilkår" tager fat i konsekvenserne af vores levevis, og hvordan denne levevis efterfølgende får ændret levevilkårene for kommende generationer. I modulet kan man stifte bekendtskab med affald og forurening samt konsekvenserne og ændringsmulighederne for nærmiljøet.

Værktøjskassen

Ordbogen.com [ios] [android]

Opgavehylden@

DR /skole

EMU

Skoletube [ios] [android]

Lucidpress Publishing

Apps og andre værktøjer
RUM - Lokalt samarbejde om læring Udskrivning

Denne hjemmeside anvender cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på siden.